Mesleğe Yöneltme ve meslek alanlarI

1 Mesleğe Yöneltme ve meslek alanlarI ...
Author: Ovunc Birkan
0 downloads 16 Views

1 Mesleğe Yöneltme ve meslek alanlarI

2 Konu Başlıkları Meslek ve Meslek Seçiminin ÖnemiMesleğe Yöneltmede Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar İlköğretim Sonrası Eğitim Seçenekleri Mesleki Eğitim ve Önemi Mesleki Eğitimin Avantajları Mesleki Eğitim Alanları

3 BÖLÜM 1 MESLEĞE YÖNELTME

4 Meslek Nedir? Meslek, insanlara yararlı mal ya da hizmet üretmek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, kuralları toplumca belirlenmiş etkinlikler bütünüdür.

5 “Meslek seçimi; yaşamın belli bir alanında verilen bir karardan çok, yaşam boyu devam eden bir süreçtir.” Meslek seçimi bir anlamda bireyin o güne kadar tüm yaşamı boyunca geçirdiği yaşantıların sonucunda verdiği bir karardır.

6 Meslek Seçimi Neden Önemlidir?Kendilerine uygun meslek seçmiş olan bireylerin; toplumda işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini, coşkulu, mutlu ve de verimli olarak yaşamlarını sürdürmekte olduğunu görmekteyiz. Buna karşılık seçtikleri meslek, yetenek ve ilgilerine uymayan kimselerin; çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız, verimi düşük, yeniliklere direnen, her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde olan kişiler olduklarını görmekteyiz.

7 Öyleyse; çocuğunuzun meslek seçiminiÖyleyse; çocuğunuzun meslek seçimini tesadüflere bırakamazsınız.

8 Peki çocuğunuzun meslek seçimine yardımcı olmak için anne-baba olarak yapabilecekleriniz nelerdir?

9 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz1. ADIM Anne baba olarak öncelikle çocuğunuzu gün içinde gözlemleyerek şu sorulara cevap verin Çocuğumun ne gibi özellikleri var? Neleri yapabilir? İlgi ve yetenekleri neler? Neleri yapmaktan hoşlanıyor? Vaktinin çoğunu ne gibi etkinliklere ayırıyor? Hayattan beklentileri neler?

10 Çocuğunuzu yargılamadan, tarafsız olarak dinleyinÇocuğunuzu yargılamadan, tarafsız olarak dinleyin. Böylece onun gerçek duygularını ve sorunlarını öğrenme şansınız olur.

11 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz2. ADIM Çocuğunuzun kendisini tanımasına fırsatlar tanıyın. Çocuğunuzun kendi Değerlerini İlgilerini Yeteneklerini Beklentilerini Fiziksel özelliklerini Kişilik özelliklerini Sosyo-ekonomik durumunu fark edebilmesi için ona gereken ortamı sağlayın.

12 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz3. ADIM Çocuğunuzun meslekler hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olun. Bir meslekle ilgili cevaplanması gereken sorular: Gün içinde ne gibi işler yapılmakta? Girişte sahip olunması gereken özellikler neler? (Fiziksel, psikolojik özellikler, genel yetenekler yada özel yetenekler, yaş sınırı… gibi) Gerekli eğitim düzeyi nedir? Mesleğin çalışma koşulları nelerdir? En düşük ve en yüksek kazanç düzeyi nedir? İş bulma olanağı ne kadardır?

13 Kimse kimseye hayatı öğretemez.Çocuğunuza hayatı hazır bir reçete gibi sunamazsınız; Ancak ona kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilir, YOL GÖSTEREBİLİRSİNİZ.

14 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz4. ADIM Meslek seçimi sorumluluğunu çocuğa bırakarak onun geleceği için çaba harcamasına ve uygun alanı keşfetmesine fırsat tanıyın. Tabi ki anne baba olarak çocuğunuz meslekle ilgili kararı verirken tamamen onu kendi haline bırakmanızı beklenmemektedir. Ancak ona yapacağınız yardım, onun kendi doğasını tanımasını yeteneklerini ve ilgilerini ortaya koymasına fırsat vermek veya fırsat yaratarak, çocuğunuzun mesleki olgunluk düzeyinin gelişmesine katkıda bulunmak olmalıdır.  

15 Dikkat! Eğer sizin çocuğunuza vermek istediğiniz biçim onun yaradılışına uygun değilse, bu yoldaki çabalarınızın her ikiniz için de hayal kırıklığı ile sonuçlanma olasılığı yüksek olacaktır.

16 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz5. ADIM Çocuğunuzun kendi geleceğine sahip çıkması, çaba ve gelişmelerinin farkına varabilmesi için teşvik edici cümleler kullanın. “Bu işi yapabileceğini biliyorum.” “Çaba gösterdikçe başarılı olduğunu görüyorum.” “Bu yaptıklarını takdir ediyorum.” “Kararına güveniyorum.” “Bu konuyu ayrıntılı düşündüğün belli oluyor.” “Eminim ki bu biçimde çalışmayı sürdürürsen başarılı olacaksın.” 

17 Anne-Baba Olarak YapabileceklerinizÇocuğumuza, bizim için başarısından çok, göstereceği çabanın ve başardığında yaşayacağı mutluluğun önemli olduğunu hissettirmeliyiz.

18 Anne-Baba Olarak Yapabilecekleriniz6. ADIM Çocuğun meslek gelişim sürecini olumsuz etkileyebilecek tutumlardan kaçının. Bu tutumlar…

19 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar“Çocuğum benim erişemediğim hedeflere erişmelidir” düşüncesi Çocuğunuz sizin erişemediğiniz hedeflere belki erişir, beklide erişemez. Siz ona vaktiyle sizin sahip olamadığınız olanakları sağlamış, ona iyi bir eğitim vermeye çalışmış olabilirsiniz ama onun yaradılışını, kapasitesini belirleyemezsiniz. Sizin belirlediğiniz iyi hayat çocuğunuz için iyi olmaya bilir.

20 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar“İnsan çalışırsa her işi yapar” beklentisi İnsan çok çalışırsa kapasitesinin mümkün olduğu kadar çoğunu kullanır ve bir çok şeyi iyi yapabilir ama gayretle kapasitesinin üstünde başarı göstermesi mümkün değildir. Kapasitesinin üstündeki alanlarda başarıya zorlanan kişiler, yaşadıkları hayal kırıklığının sonucu olarak kapasitelerinin güçlü olduğu alanlarda da yeterli düzeyde başarı gösteremezler. 

21 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar “Ben olamadım sen olacaksın” arzusu Eğer böyle bir anlayışınız varsa belki kendi hayal kırıklığınızı çocuğunuza da yaşatıyor olabilirsiniz. 

22 "Öğüt vermek kolay, örnek olmak zordur."

23 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar“Komşunun çocuğu oldu ama...” düşüncesi Komşularımızın, akrabalarımızın, arkadaşlarımızın çocukları ile bizim çocuğumuzun farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Çocuğumuz akranları ile rekabet edebilir, bu onun yaşantısı ancak biz yetişkinler çevremizle rekabetimizde çocuklarımızı kullanmamalıyız. Bu rekabet çocuğumuzun kendilik saygısının düşmesine neden olabileceği gibi gerçek yeteneklerini ve kapasitesini ortaya koymasına da engel olabilir.  

24 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar“Bak kardeşin” ile başlayan cümleler Dikkatli bir anne - babaysanız çocuklarınızın birbirlerinden ne kadar çok olumlu veya olumsuz etkilendiklerini fark etmişsinizdir.“Bak kardeşin ...” diye başlayan her cümle onların kıskançlığını kışkırtacak, biri bir süre hep başarılı olurken diğeri sürekli başarısızlığa doğru sürüklenecek, başarısız olan kendisini toplamaya başladığında, başarılı olanın birden başarısının düştüğünü göreceksiniz.

25 Çocuğun Meslek Gelişim Sürecini Olumsuz Etkileyebilecek Tutumlar“Ancak senin gibi bir tembel bu alanı seçer.” yargısı Çocuğunuzu küçümsemek, değersiz görmek , alay etmenin onun yaşamla mücadelesini zayıflatmanın dışında bir etkisi olmaz. 

26 Unutmayın ki her meslek değerlidir.Önemli olan çocuğunuz hangi meslekte mutlu ve başarılı olabileceğini doğru bir şekilde belirleyebilmesidir.

27 iLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ VE MESLEK ALANLARIBÖLÜM 2 iLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ VE MESLEK ALANLARI

28 İlköğretim Sonrası Eğitim SeçenekleriSBS ile öğrenci alan Ortaöğretim Kurumları Fen Liseleri Anadolu Öğretmen Liseleri Anadolu Liseleri Anadolu Meslek ve Teknik Liseleri Sağlık Meslek Liseleri Sosyal Bilimler Liseleri İmam Hatip Liseleri Özel Okullar Askeri Liseler Polis Koleji Yetenek Sınavı ile öğrenci alan liseler Genel Liseler Meslek liseleri

29 İlköğretim Sonrası Eğitim Seçenekleri

30 Mesleki ve Teknik Eğitim Nedir?Mesleki ve teknik eğitim, toplumsal hayatın her alanında ihtiyaç duyulan mesleklerde nitelikli teknik elemanlar yetiştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir.

31 Mesleki ve Teknik Eğitimin Amacı Nedir?Mesleki ve teknik eğitimin amacı, toplumun hedefleri ve iş çevrelerinin talepleri doğrultusunda bireylere belirli bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılmasıdır.

32 Mesleki ve Teknik Eğitim Verilen OkullarAnadolu Teknik Liseleri Anadolu Meslek Liseleri Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liseleri Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri Anadolu Meteoroloji Meslek Liseleri Teknik Liseler Endüstri Meslek Liseleri Çok Programlı Liseler Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri İkili Mesleki Eğitim Merkezleri Yetişkinler Teknik Eğitim Merkezleri Pratik Kız Sanat Okulları Mesleki Eğitim Merkezleri Mesleki Açık Öğretim Lisesi

33 Sınavsız Meslek Liselerine Öğrenci Alımı Nasıl Yapılır?Sınavsız öğrenci alan meslek liselerine kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler Ağustos ayı içerisinde internetten başvuru yaparak en fazla 10 meslek lisesi tercihi yapacaklardır. Meslek liselerine yerleştirme işlemleri ilköğretim diploma notuna, eşitlik durumunda da yaşı küçük olana öncelik vermek suretiyle yapılmaktadır. Kayıt hakkı kazanan öğrenciler Eylül ayının ilk günlerinde kazandıkları okul müdürlüklerine başvurarak kesin kayıt yaptırmaktadırlar.

34 Mesleki ve Teknik Eğitimin Türkiye’deki YeriMesleki ve teknik eğitime ülkemizde son yıllarda daha çok önem verilmeye başlamıştır. 2005 yılında AB içinde yapılan bir araştırmada velilere "zorunlu eğitimi tamamlamış öğrenciye, genel mi, meslek eğitimi mi tavsiye edersiniz?" sorusu yöneltilmiş; İngiltere, Fransa, Finlandiya, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde yaşayanlar yüzde 70 gibi büyük bir çoğunlukla mesleki eğitim derken bu oran Türkiye’de çok aşağılarda kalmıştır.

35 Ülkemizde Mesleki ve Teknik Eğitimin ÖnemiMeslek Yüksekokulunda çeşitli programlarda yaklaşık öğrenciye eğitim verilmektedir. Ülkemizde lise düzeyinde yaklaşık 1 milyon öğrenciye meslek eğitimi verilmektedir.

36 Ülkemizde Mesleki ve Teknik Eğitimin ÖnemiErkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda yaklaşık 400 bin insana 85 programda eğitim-öğretim verilmektedir. Kız Teknik Öğretim Müdürlüğüne bağlı olarak 70 programda yaklaşık 170 bin kız öğrenciye eğitim verilmektedir. Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı orta öğretim kurumlarında ise 45 programda yaklaşık 260 bin öğrenciye eğitim verilmektedir.

37 Mesleki ve Teknik Öğretim Yapan Okul Mezunlarına Sağlanan Haklar ve Avantajlar Nelerdir?

38 Kişisel Avantalar Sevdiği ve gelecekte yapmak istediği mesleği belirlemiş öğrenciler, isteyerek çalışacağı bir okulda öğrenim görebilme şansına sahiptir. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. Meslekî ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda adapte olabilirler.

39 Mesleki Avantajlar Bu liselerden mezun olan öğrenciler TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler. Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik liselerini bitirenlere Ustalık Belgesi’nin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunları, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile başlarlar.

40 Eğitim Avantajları Meslekî ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olanlar, Yükseköğretim Kurumlarına girebilmek için ÖSS’ye katılma hakkına sahiptirler. Meslekî ve teknik orta öğretim kurumları mezunları ayrıca, sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarına (2 yıllık) girebilmektedirler. Yüksek okul (2 yıllık) kazanan öğrencilerin dikey geçişle lisans eğitimine geçebilmeleri ÖSS sonunda, Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenen alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda, puanları hesaplanırken, ek puan elde etmektedirler. Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar.

41 İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrencilerin Avantajlarıİşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret alırlar. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumunca karşılanır, Okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkânına sahip olurlar. Meslekî bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler. Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler.

42 Bağcılar İlçesinde Mesleki Eğitim Veren LiselerBağcılar Endüstri Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi Alaattin-Nilüfer Kadayıfçıoğlu Kız Meslek Lisesi Abdurrrahman ve Nermin Bilimli EML,TL, AML,ATL Hikmet Nazif Kurşunlu Kız Meslek Lisesi Yunus Emre Ticaret Meslek Lisesi

43 Bağcılar EML,TL,ATL Uçak Bakım Alanı Elektrik-Elektrik Teknolojisi Alanı İnşaat Teknolojisi Alanı Makine Teknolojisi Motorlu Araçlar Teknolojisi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme

44 Abdurrahman Nermin BilimliVeri Tabanı Programcılığı Web Programcılığı Ağ İşletmeciliği Bilgisayar Teknik Servisi

45 Alaattin Nilüfer KadayıfçıoğluBilişim Teknolojileri Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Yiyecek İçecek Hizmetleri Grafik ve Fotoğraf Halkla İlişkiler ve Organizasyon Cilt Bakımı ve Güzellik

46 Yunus Emre Ticaret Meslek

47 Hikmet Nazif Kurşunoğlua Bilişim Teknolojileri(Anadolu Meslek Lisesi (Karma) - Meslek Lisesi(Kız))  a Giyim Üretim Teknolojisi (Anadolu Meslek Lisesi (Karma) - Meslek Lisesi (Kız))  a Grafik ve Fotoğraf Teknolojisi (Anadolu Meslek Lisesi)  a Çocuk Gelişimi ve Eğitimi (Meslek Lisesi)

48 Diğer Bazı Mesleki Eğitim AlanlarıÇocuk Gelişimi ve Eğitimi Ağırlama ve Gıda teknolojisi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık İç Mekan Tasarımı Bölümü Restorasyon Seyahat Acenteliği Seramik Moda tasarımı Ayakkabıcılık Gazetecilik Kimya Kuyumculuk

49 Diğer Bazı Mesleki Eğitim AlanlarıAnadolu Denizcilik Meslek Liseleri -Gemi Elektroniği Haberleşme -Gemi İnşaa Bölümü -Gemi Makineleri Bölümü -Güverte Otomatik Kumanda Uçak Bakım Teknisyenliği ve Tekniği Uçak Bakım –Gövde Bakım Plastik Sanatlar Radyo TV Yapı Ressamlığı Raylı Sistemler Endüstriyel Otomasyon

50 Yapılan doğru tercihle kazanacağınız en büyük şey çocuklarınız için MUTLU BİR YAŞAM olacaktır.Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…