MEYVELER VE KURUYEMİŞLER

1 MEYVELER VE KURUYEMİŞLER ...
Author: Hayat Burcak
0 downloads 11 Views

1 MEYVELER VE KURUYEMİŞLER

2 Çekirdekli Meyveler Meyvenin ortasındaki çekirdekten dolayı bu ismi almışlardır.Meyvenin etli kısmı bu çekirdeğin etrafındadır.Tatlılarda , kompostolarda, reçel ve pudinglerde ve süslemelerde kullanılan meyvenin bu kısmıdır.Kayısı,şeftali,erik, kiraz ve nektarin bu çeşit meyvelerin örneklerindendir. ERİK: Genellikle taze olarak yenir fakat kurutulmuş olarak da tüketilebilir.Lif ve B-C vitaminleri yönünden zengindir.Tan olarak olgunlaştıktan sonra daha lezzetlidir.

3 ŞEFTALİ: Olgunlaşmış bir şeftalinin sarı-kırmızı tüylü bir kabuğu sarı sulu bir içi vardır.Uzun süre dayanıklı değildir ve A vitamini içerir.Taze ve konserve olarak yenebilir. Şeftali tatlılarda kullanılabilir. KİRAZ : İki çeşidi vardır tatlı ve ekşi ( vişne ). Kirazı daha lezzetlidir. Vişne daha ekşi ve suludur.Reçel ve meyve suyu yapımına uygundur.

4 Sert Meyveler ARMUT : Lif ve potasyum yönünden zengindir. Farklı doku ve lezzetlerdedir. Genellikle taze olarak tüketilir. Pasta ve kurabiyelerde kullanılabilir. ELMA : C vitamini,potasyum ve lif yönünden zengindir. Besin öğelerinin çoğu kabuğundadır. Hem yemeklerde hem de tatlılarda kullanılır. Çiğ, kurutulmuş yada fırınlanmış haliyle tüketebilirsiniz. İçecekleri lezzetlendirmek için de kullanılır. Tüm dünyada 1000 değişik çeşit elma vardır. Olgunlaşma mevsimlerine, tatlı ve ekşi oluşlarına göre sınıflandırılabilirler.

5 ORMAN MEYVELERİ Pek çok kullanım şekilleri vardır örneğin ; yemekleri süslemek,reçel ve tatlı sos yapmak.Turta ve benzeri pastane ürünlerinde kullanılır.Pek çok çeşidi vardır. Bulunduğu bölgeye göre farklılıklar gösterebilir. ÇİLEK : Anti-oksidan B-C vitamini , mineraller özellikle demir içerir ve lif yönünden zengindir. Tatlı ve sulu lezzetinden dolayı çok sevilir. Olduğu gibi yenilebilir. Restoranlarda salata ve tatlılarda kullanılır. Çilek reçeli kızarmış ekmekle en çok tercih edilendir.

6 AHUDUDU(Frambuaz) YABANMERSİNİReçel ve meyve suyu yapmak için uygundur. Tazeliğini uzun süre koruyamaz ,çabuk bozulur. En belirgin özelliği ekşimsi tadıdır. Renkleri ve şekilleri süsleme için çok uygundur. Her zaman sevilen meyvelerdendir. Anti-oksidan ve C vitamini yönünde zengindir. Reçel ve meyve suyu olarak kullanımının yanı sıra pasta, tatlı ve muffinlerde de (küçük kek) kullanılabilir.

7 FRENK ÜZÜMÜ Siyah, kırmızı ve beyaz olanları vardır.Tatlıları süslemede kullanılır.Etle birlikte yenilen jöle kıvamında soslar olarak da kullanılır.C vitamini yönünden zengindir.

8 TURUNÇGİLLER Çeşitli kullanım alanları vardır.Bazıları başlangıçları ve ana yemekleri lezzetlendirmek için kullanılır.Parlak renkleri nedeniyle pek çok yemeği ve içeceği süslemede kullanılır.Meyvenin kendisi çiğ olarak salata ve kahvaltılarda yenebilir. PORTAKAL Fraklı portakal türleri vardır. Bazıları sarı renkli olabilirken kan portakalının içi kırmızıdır. Taze olarak veya meyve suyu olarak tüketilebilir. Tatlılarda ve yemekleri süslemede kullanılır. Ayrıca kabuğu koku verme amacıyla rendelenebilir.

9 LİMON MİSKET LİMONU Olgunlaşmış bir limonun kabuğu parlak sarı içi de açık sarıdır. Genellikle yemekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Örneğin balık gibi. İçeceklerde de kullanılır. Kabuğu rendelenerek pek yiyeceğe lezzet verir. Bu limon türü de limonun kullanıldığı alanlarda ve içeceklerde kullanılır. Suyu ve kabuğu kullanılır. Her iki limon da portakal gibi meyve olarak yenmez.

10 EGZOTİK MEYVELER Genellikle Avrupa dışında yetişen tropik meyvelerdir. Sadece egzotik meyvelerden oluşan bir tabak yada tepsi oluşturmak pek yaygın değildir. Egzotik meyvelerin bazıları daha yaygındır. Örneğin; muz, kivi, ananas, Hindistan cevizi, karambola, hurma, incir, papaya. MUZ Genellikle çiğ olarak yenir. Ayrıca haşlanmış, kurutulmuş ve kızarmış olarak da yenebilir. Çok fazla nişasta içerir. Yemeklerde ve tatlılarda kullanılır.

11 ANANAS İç kısmı sarı ve suludur. Tatlı bir lezzeti vardır. Olgunlaştığında toplanır. Vitamin,mineral ve lif içerir. Pek şekillerde kullanılabilir ama genellikle tatlılarda ve salata ve et yemeklerini süslemede kullanılır. Ananas suyu olarak ve bazı içeceklerin dekorunda kullanılır. KİVİ Yeşil ve sarı kivi meyvesi vardır fakat yeşil olanı daha yaygındır.Biraz ekşimsi tadı vardır.Salata ve tatlılarda taze meyve olarak tüketildiği gibi et ve balıkla da kullanılabilir.

12 HİNDİSTAN CEVİZİ Hindistan cevizi meyvesinin içi sert,beyaz ve tatlıdır.Hindistan cevizi genellikle kurutulup küçük pullar şeklinde rendelenir ve pek çok yemek ve tatlıda kullanılır.Hindistan cevizinin süt denen bir sıvısı da vardır.Çorbalarda, yahnilerde ve tatlılarda kullanılır.Hint ve Asya mutfağı yemeklerinde sıklıkla rastlanır.

13 KAVUN Kavun salatalık ve kabak ailesindendir ve bazen sebze meyveler olarak adlandırılır. %98’i sudan oluşur ve çok az mineral ve vitamin içerirler. Genellikle taze olarak tatlı veya salatalarda yenilir. Farklı kavun türleri ve karpuz da bunlarda biridir.

14 DİĞER MEYVELER ÜZÜM Yeşil,siyah ve kırmızı üzümler vardır. Yüksek glikoz konsantresi içerir böylece yüksek enerji kaynağıdır. Şarap üretiminin ana malzemesidir. Tatlılarda,meyve salatalarında ve süslemelerde kullanılır. Günümüzde tüketilen meyvelerin çeşitliliği oldukça artmıştır.Küreselleşme ve tarım teknolojilerindeki gelişmeler bu arştın en önemli sebebidir.

15 KURUYEMİŞLER

16 BADEM Tatlı bademler çok yönlü kullanılabilen kuru yemişlerdir. Diğer bütün kuru yemişler gibi protein,sağlıklı yağ ve mineraller açısından zengindir. Pastacılıkta kullanılır ve acı badem ezmesinin en önemli malzemesidir. Kek ve pastalarda da gerek süsleme gerekse iç malzeme olarak kullanılır. Kavrulmuş ve tuzlu badem genellikle bar ve kafelerde servis edilir. Bazı ana yemeklerde de kullanıldığı görülmektedir.

17 CEVİZ FINDIK Özellikle tatlılarda ve kek ve pastaların dekorasyonunda kullanılmaktadır. Çok küçük parçalar halinde doğranan cevizler, bazı salataların ek malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ceviz yüksek miktarda selenyum minerali içermektedir. Bu mineral beyin gelişimi açısından oldukça etkilidir. Fındık özellikle pasta ve tatlılarda fazlasıyla kullanılan bir üründür. Kabukları temizlenmiş fındıklar pralin olarak kesilip özellikle süslemede çokça kullanılmaktadır.

18 KAJU FISTIK YER FISTIĞI Kaju fıstık normal fıstıktan biraz daha büyüktür. Genelde soyulmuş olarak satılır. Fırınlanır ve tuzlanır. Fırınlanmamış kaju fıstığı bazı yemeklerde ve kızartmalarda kullanılmaktadır. Yer fıstığı yağ bakımından oldukça zengindir. Neredeyse yarısı yağdır. Genellikle fırınlanarak ve tuzlanarak satılmaktadır ve barlarda fazlasıyla tercih edilmektedir. Yağı çıkarılarak, ayrıca da kullanılmaktadır.