TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ

1 TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ1- GÜÇ TRAFOLA...
Author: Akarsu Kocer
0 downloads 13 Views

1 TRAFOLARIN KULLANIM ALANLARI ve ÇEŞİTLERİ1- GÜÇ TRAFOLARI 1.1-Güç trafoları 1.2-Dağıtım trafoları 2- ÖZEL TRAFOLAR 2.1-Gerilim trafoları 2.2- Akım trafoları 2.3- Oto trafosu 2.4- Endüksiyon trafosu (regülatörü)

2 Güç ve dağıtım trafolarınınGÜÇ TRAFOLARI Güç ve dağıtım trafolarının esasta yapı bakımından prensipleri aynıdır Dağıtım trafolarında daha küçük güçler devreye girer çıkar buna karşılık güç trafolarında ise daha büyük güçler devreye devreye girip çıkarlar dolayısı ile bu trafolarda izalasyon ve soğutma ön plana çıkar. Bunların örneklerini bulunduğumuz şehirlerde ve fabrikalarımızda görebiliriz

3 GERİLİM TRAFOSU 2.1-Bu trafolar Voltmetre veya watmetrelerin ölçme alanlarını genişletmek ve bu aletleri tehlikeli şebeke gerilimlerinden yalıtmak için kullanılır. Yapı bakımından normal trafolardan farklıdır, kullanılacak cihaza göre özel olarak imal edilirler Özellikle kullanılacak cihazın hassasiyet sınıfı ,çalışma gerilimi , transformasyon oranı açıkca belirtilmelidir Gerilim tranformatörlerinde genel olarak kullanılan sekonder gerilimi V tur. Güçleri kullanılacak cihazlara göre değişir. 15VA,30VA, 100VA vb değişik güçlerde imal edilebilirler.

4 AKIM TRAFOLARI 2.2-Akım trafoları ölçülecek akımın değerini küçültmek hem de ölçü cihazını hat geriliminden yalıtmak için kullanılır . İki sargıdan pirimer tarafı geçen hatın içine seri olarak bağlanır, sekonder sargı ise ölçü aleti , akım bobini veya kendi üzerinde kısa devre edilir. Akım trafolarında da sınıfı ve diğer özellikleri ile sekonder akım değerleri 1A,5A,10A olarak standartlaştırılmış olup muhakkak bildirilmelidir . Kullanma yerine göre bu değerler çok önemlidir.

5 OTO TRAFOSU 2.3-Primer ve Sekonder gerilimleri bir birine yakın olunca normal trafolar yerine tek bir sargısı bulunan oto trafosu kullanmak daha elverişli olur. Sargının bir kısmı bir taraf diğer kısmı ise her iki taraf vazifesi görür.

6 OTO TRAFOSU 2 Oto trafosu malzemeden ekonomi sağlar fakat primer ve sekonder tarafların birbirine bağlı bulunması tehlike açısından önemlidir, bu durum birtarafı tehlikeli bir tarafı tehlikesiz gerilimlerde kullanılmasını yasaklamaktadır. Bu cihazlar özellikle küçük transformasyon oranlarında kullanılmaktadır. Oto trafosunun regülasyonu adi trafolardan daha iyidir, maliyeti ucuzdur mahsuru iki sargının temas halinde olmasıdır. Oto trafosu bilhassa çok fazlı endüksiyon motorlarının yol almasında , bazı üç fazlı yüksek gerilim sistemlerin aralarında bağlanmasında kullanılır.

7 OTO TRAFOSU 3 En önemli örnek 380 kV KEBAN enerji taşıma hatlarının 154 kV luk sisteme bağlanması olarak yapılmıştır, zira en elverişli ve en ucuz yol olarak görülmüştür . Bu sistemde transformasyon oranı 2,5 civarında olup her iki tarafta yüksek gerilimlidir.

8 ENDÜKSİYON TRAFOSU (REGÜLATÖRÜ)2.4- Enerji merkezlerinden dağılan fiderlerin birbirlerinden bağımsız olarak çıkış gerilimlerini ayarlıyabilmek için her hattın başına konan transformatörlerdir. Özel yapısı vardır , pirimer ve segonder sargıları biri diğerine göre hareket edebilir. Sargı eksenleri karşı karşıya gelince sekonderde endüklenen gerilim maksimum değerdedir .

9 ENDÜKSİYON TRAFOSU (REGÜLATÖRÜ) 2Özel yapısı vardır

10 ÖLÇÜ TRAFOLARININ SEÇİMİ2.5-Dahili tip ölçü trafolarında iklim durumları ortalama metoroloji değerlerine göre 24 saatlik periyotlar incelenmeli ve en yüksek ortalama değerler imalatçıya bildirilmelidir Sıcaklık max : 35 C Kısa süreli sıc. Max: 40C Sıcaklık min :--5 C Hava rutubeti : %70 gibi Deniz seviyesinden itibaren en yüksek çalışma yeri 1000 mt ye kadar olan yerlerde ideal verim alınır

11 TRAFOLARIN HASSASİYET SINIFLARI2.6- Trafoların kullanım yerlerindeki istenen hassasiyet i Klas 0,2 :Çok hassas ölçme ve sayaç devresinde Klas 0,5 :Hassas ölçme ve sayaç devrelerinde Klas : Normal ölçme ve sayaç devrelerinde Klas 3 : Kaba ölçme devrelerinde TS-620 ve IEC normlarına uygun imal edi- len akım trafoları nominal akımlarının %20 si üzerine daimi olarak yüklenebilirler

12 TRAFOLARIN HASSASİYET SINIFLARI 22.7-Ölçü ve sayaçlar için kullanılacak ölçü trafolarında aşırı akım faktörü n<5 Koruma gayesi ile kullanılacak ölçü tra- folarında aşırı akım faktörü n>5 veya n>10 Seçilmesi gereklidir. TS-714 ve IEC normlarına uygun imal edilen gerilim trafolarında en yüksek şebeke geriliminin nominal gerilimin 1,2 katını geçmemesi icap eder.

13 TRAFOLARIN BAĞLANTILARI

14 TRAFOLARIN HAVALANDIRILMASI 1

15 TRAFOLARIN HAVALANDIRILMASI 2

16 TRAFOLARIN HAVALANDIRILMASI 3

17 TRAFOLARIN YERLEŞİM ŞEKİLLERİ

18 REÇİNE TRAFOLARIN YERLEŞİMİ

19 REÇİNE TRAFOLARIN YERLEŞİMİ 2

20 ALÇAK GERİLİM ÖLÇÜ TRAFOLARI 1

21 ALÇAK GERİLİM ÖLÇÜ TRAFOLARI 2

22 ALÇAK GERİLİM ÖLÇÜ TRAFOLARI 3

23 YÜKSEK GERİLİM AKIM TRAFOLARI 1

24 YÜKSEK GERİLİM AKIM TRAFOLARI 2

25 DAĞITIM TRAFOLARI TİPLERİ

26 DAĞITIM TRAFOLARI TİPLERİ

27 DAĞITIM TRAFOLARI TİPLERİ

28 TRAFOLARI SİPARİŞ EDERKEN İSTENEN HUSUSLAR

29 Y G TRAFOLARI TEKNİK ÖZELLİKLERİ YG15 kV

30 YG TRAFOLARI TEKNİK ÖZELLİKLERİ YG 36kV

31 TRAFOLARI

32 TRAFOLARI

33 TRAFOLARI

34 TRAFOLARI

35 TRAFOLARI

36 TRAFOLARI

37 TRAFOLARI

38 TRAFOLARI

39 TRAFOLARI

40 TRAFOLARI